Er der noget bedre end en ulden klump med store brune øjne – nej vel, de går rent ind, uanset race eller blanding, så rammer de kære hunde lige i hjertet.

Er du klar til at vælge den rigtige hund til dig og din familie? At vælge en hund kan være spændende og nervepirrende på samme tid. Når alt kommer til alt, forpligter du dig til at passe på et levende og åndende væsen, der vil være afhængig af dig i hele sit liv, men som også bliver din bedste ven.

Når du skal vælge en lille firbenet ven, så vil der løbe mange spørgsmål rundt i hovedet på dig: ” hvilken slags hund skal jeg have?” ”hvad er den bedste hunderace for mig?” ”Vil hunden passe godt sammen med min familie?”.

Du kan ikke undgå at skulle tilpasse din hverdag og dit liv, når du anskaffer en hund og det første skridt til at være en ansvarlig hundeejer begynder, før du bringer en hund til dit hjem.

Vurder omhyggeligt dine behov, før du træffer en beslutning om en hund, da i skal leve sammen resten af dens liv. I denne artikel vil vi gøre vores bedste for at hjælpe dig med at finde den helt rigtige hund til dig, og belyse hvilke ændringer der kan være i din hverdag. 

Personlighed og størrelse

Du ved muligvis allerede, at du vil have en lille hund, som du kan bære rundt, eller måske har du dit hjerte rettet mod en stor hunderace. Hvis du ikke kan beslutte dig, så er en mellemstor hund måske det rigtige valg for dig.

I Danmark falder vi tit pladask for de søde små hunde, som man lige kan tage med under armen eller sætte i cykelkurven. Små hunde er nemme at have i storbyen, men de kan godt være sarte og følsomme over for koldere temperaturer, så vær klar til at hjælpe dem med at holde varmen.

Store hunde kan være fysisk mere udfordrende, og de har samtidig også behov for mere plads til at bevæge sig på. Så hvis du bor på landet, så vil en stor hund være ideel til dig og din familie.

Det er vigtigt at påpege, at størrelsen på hunden ikke har betydning for behovet for træning. Selvom små hunde kan være lettere at håndtere fysisk, fordi de ikke har kræfter til at slæbe afsted med dig, så kræver de lige så meget træning som de store hunde. Både af hensyn til deres disciplin og af hensyn til deres mentale stimulering.

Hvilket køn skal du vælge?

Der kan være en meget stor udseendemæssig forskel på en lille, fin feminin tæve og en stor, kraftig maskulin han af samme race, men det er mest en smagssag, hvad man vælger.

Tæverne kommer i løbetid 2 gange om året, og nogle tæver kan have sværere løbetider med nedstemthed. I perioden før, under og efter vil det være nødvendigt at undgå andre hunde.

En hanhund markerer sit territorium hele året og er interesseret i områdets tævehunde, når de er i løbetid. I værste tilfælde kan hunden være umulig at trænge igennem til i timer efter et møde med en hunhund eller sågar bare duften af hende. De vil oftere udfordre hierarkiet og territoriale kampe med andre hanhunde

Pleje af hundens pels

Vil du bruge lang tid på at holde din hunds pels flot? Eller vil du gerne have minimal pelspleje? Hvis du vælger en hund med lang pels, så er det dit ansvar at pleje det hver eneste dag. Ellers risikerer du at der dannes plader i pelsen og det kan være smertefuldt for din lille ven.

Vælger du derimod en hund med kort hår, så skal den børstes engang imellem og pelsplejen er minimal.

Aktivering af hunden

Det er vigtigt at du overvejer hvor meget tid om dagen du har til aktivering af din nye bedste ven. Alle hunde skal aktiveres. Uanset race, så skal din hund luftes flere gange dagligt og meget gerne til træning en eller flere gange om ugen.

Nogle hunde har et større behov for aktivering end andre – dog er det fælles for dem alle at de bliver dejlig trætte af at bruger deres hoveder og det bør du tage med i den daglige aktivering.

Allergi i relation til valg af hund

Det kan være en stopklods for mange mennesker at have allergi mod hunde – især hvis man ønsker sig et lille nyt familiemedlem.  

Dog findes der mange allergivenlige hunderacer som har det til fælles, at hundeallergikere ofte ikke reagerer lige så kraftigt på dem. Derfor har man kunnet udpege nogle racer, som normalt fungerer bedre for allergikere.

Fælles for mange af disse hunde er, at de ikke producerer underuld. Derfor fælder de mindre, og afgiver færre hundeskæl. Det gælder racer som Coton de Tulear, Curly Coated Retriever, Chinese Chested, Shih Tzu, Bichon Havanais, Yorkshare Terrier, Lhasa Apso, Papillon, Bichon Frisé, Puddel og West Highland White Terrier.

De 10 mest populære hunderacer i Danmark

Danskerne elsker hunde og det forstår vi godt. Hunde som kæledyr øger din livskvalitet ved at sprede glæde, kærlighed og får dig ud og motionere. Hvad mere kan man forlange og ønske af sin bedste ven?

I Danmark ses et hav af forskellige hunderacer, men nogle ses mere end andre. Derfor har vi samlet en liste over de 10 mest populære hunderacer.

  1. Labrador Retriever
  2. Schæferhund, stochhåret
  3. Golden Retriever
  4. Bichon Havanais
  5. Coton de Tulear
  6. Staffordshire Bull Terrier
  7. Cavalier King Charles Spaniel
  8. Ruhåret Hønsehund
  9. Engelsk Cocker Spaniel
  10. Fransk Bulldog

Gode råd til dig, når du skal købe en hund

Et godt sted at begynde din søgning er på hjemmesiden. Tjek hunden, hvor du som hundekøber kan finde mange gode råd forud for anskaffelsen af en hund. Der er nemlig mange ting, du skal overveje, inden du kaster dig ud i at tage ansvar for en firbenet ven.

Det allervigtigste er at finde en hund, der passer til de behov, du har brug for. Bor du alene, har du måske mere tid til en hund, der kræver meget motion og stimuli flere gange om dagen, end hvis du er en del af en travl børnefamilie.

At have en hund bringer også faste omkostninger med sig. Typisk siger man, at en hund koster mindst 10.000 kroner om året, og er uheldet ude, og hunden bliver syg eller kommer til skade, kan regningen hurtigt løbe op. Derfor skal du også have styr på sygeforsikringen.

Hvis du har styr på alt ovenstående, så skal du helt sikkert skaffe dig en lille firbenet ven. Med en hund vil du aldrig være alene, og den vil give dig og din familie glæde hver eneste dag.

Har du allerede en hund og vil du gerne give den en lettere hverdag, så kan du nemt passe din hund med Tinywolf. Hos Tinywolf har vi kombineret kæledyrsvidenskab og teknologi i én app, som kan hjælpe dig med at passe din hund på måder, der ikke tidligere var mulige.

Hos Tinywolf får du bedre pleje og forståelse af din hund.

Fandt du denne artikel nyttig?